Ma intereseaza de mai mult timp antifonarea unei camere aflata in subsolul unei case, intr-un buget decent si fara micsorarea exagerata a dimensiunilor finale utile.
Camera (de aprox 460cm x 590 cm) va fi folosita ca sala de repetitie, auditie, film, etc.
Alternativa de a apela la firmele specializate in tratament acustic si izolare fonica mi s-a parut costisitoare.
Dupa ce am citit documentatiile diferitilor vendori de materiale (Isover, Knauf, Rockwool), prima intentie a fost sa folosesc profile suspendate, fixate pe amortizoare acustice. Placarea urma sa fie facuta cu placi de gips-carton acustic (cu densitate mare) iar spatiul dintre placile de gips si plafon sa fie umplut cu vata bazaltica folosita pentru compartimentare (ex: Rockwool Multirock).
Pentru ca insa ca la
termoizolarea fatadei am comandat in plus cateva pachete de vata bazaltica Rockwool Max E Dual density de 10 cm, mi-am permis sa fac un test: am montat cateva placi de vata bazaltica pe plafonul din beton. Am folosit acelasi adeziv ca pentru fatada. Echipa de montatori imi spusese ca este un material cu care au lucrat foarte bine si ca este "foarte lipicios" (Ceresit CT 190). Probabil poate fi folosit si alt adeziv pentru vata minerala de la alti producatori.
Pentru peretii verticali am folosit Steprock HD de 2 cm, cu acelasi adeziv (CT 190). Pentru moment, am montat Steprock doar pe peretele vertical interior. Peretii exteriori ai fundatiei ii pastrez inca sub observatie pret de cateva sezoane foarte ploioase pentru a ma asigura ca sistemul de hidroizolatie este 100% functional.
Urmeaza:
- placarea tuturor peretilor verticali cu Steprock HD
- constructia unei pardoseli flotante peste un strat de Steprock HD
- montarea unei usi antifonate
- tratarea acustica finala. Dozajul dintre sunetul absorbit si cel respins in incapere va fi dat de finisaje.