Izolarea fonica cu ajutorul şapei flotante
Cea mai buna izolatie fonica la nivelul planseului este sapa flotanta
Sapa flotanta este total separata de structura cladirii (placa din beton, caramida, grinzi din lemn, etc) prin intermediul unui material mai putin rigid, care va determina o atenuare a sunetelor.
O izolatie fonica minimala este oferita de stratul de burete de sub parchet. Pentru o separare acustica buna, este nevoie insa de o sapa rigida asezata peste un stat izolator suficient de elastic pentru a amortiza sunetele dar suficient de ferm pentru a sustine structura sapei.
Din punct de vedere acustic, solutia suprafetelor flotante ofera un sistem RIGID - AMORTIZOR - RIGID, care atenueaza energia undelor acustice si impiedica propagarea lor prin structura de rezistenta. Implicit, stratul de amortizare ofera si o izolare termica.
O atentie speciala este acordata reactiei la foc a materialelor folosite. In timp ce spumele poliuretanice, polistirenul expandat sau extrudat sunt materiale inflamabile, saltelele de vata minerala (vata bazaltica) de diferite densitati sunt absolut ignifuge. Pentru un sistem ignifug, se vor folosi placi din gipscarton rezistent la foc si profile metalice. Utilizarea lemnului nu ofera o solutie total ignifuga dar nici nu va degaja gaze la fel de toxice ca in cazul polistirenului sau a buretilor pe baza de poliuretan. O solutie buna pentru ignifugare este ca substantele inflamabile (grinzi din lemn, hidroizolatii poliuretanice, etc) sa fie izolate in vata bazaltica, placi din gips, gresie, etc.