Instalatii termice si termosistem
Dupa constructia casei "la rosu", termoizolarea acesteia este probabil cea mai importanta investitie pentru care chiar nu merita sa faceti compromisuri. O centrala termica poate fi inlocuita usor cu una mai performanta dar un termosistem ieftin sau executat necorespunzator va genera costuri mari si nu va putea fi inlocuit decat cu o alta investitie majora.
Proiectul de arhitectura si eficienta termica a casei
Inca din faza de proiect este bine sa decideti daca doriti o casa, cu un nivel de termoizolare ridicat si o eficienta mare din punct de vedere energetic. Ca exemplu, incalzirea in pardoseala va permite ca o centrala pe gaz sa functioneze mai mult timp in regim de condensatie si in consecinta sa ofere un consum redus. Un plan de acoperis orientat spre sud, cu inclinatie de 40 de grade va oferi panourilor solare un randament bun mai ales in perioadele mai reci. Un acoperis tip terasa poate oferi un suport excelent pentru panouri solare si permite alegerea unui unghi optim pentru acestea.
Deschiderile mari, cu usi culisante sunt elemente tentante din punct de vedere functional si estetic dar implica investitii suplimentare pentru incalzire. In acest caz, proiectul poate impune ca solutie de incalzire si prevenire a condensului un convector de pardoseala.
Termoizolarea acoperisului
Un acoperis corect construit ofera confort termic, elimina problemele generate de condens (condensarea la nivelul invelitorii), acumularile excesive de gheata la nivelul jgheaburilor si mai ales costuri mai mici pentru incalzirea casei.
Termoizolarea teraselor de beton
Betonul armat este un material bun conducator termic. Orice structura de beton care iese in afara sistemului de termoizolatie va functiona ca un radiator. In timpul verii acesta se va incalzi si va radia caldura in structura casei si de acolo in interior. Iarna va transfera in acelasi fel temperatura scazuta dincolo de straturile de protectie termica si va putea forma suprafete cu risc de condens si ulterior igrasie.